Friday, September 5, 2014

Makanan pusak (part 2)

Nasik
In case yang tertanyak2, tentang nasik. kenak aku merik pusak kampong ku makan nasik, ok je. Mo satu, mun pusak kampong, genetics daknya biasa nya lebih bagus. Maknanya tahap kesihatan lebih bagus. Lebih tahan lasak. Immunity lebih kuat. Mo duak, mun pusak kampong ya sik berkandang, idup lepas bebas, makna nya nya bebas memburu apa2 jak. Daknya bebas nak nangkap belalang, lepeh, cengkerik, burung, tikus. Sik kita tauk apa di makan daknya. Nasik ngan ikan rebus kita ya k nya suka2 snack k nya desert jak kali. Haha.

Ikan
Post pertama hal makanan aku tekan kan makan mantak. Ikan. No no. Mok di masak. Mun dpt masak sampey hanco arum bulak tek. Tulang masak jangan di berik. Pusak suka. Tapi sekadar snack or makanan tambahan boleh. Sekali sekala, sekali seminggu, as treats... Boleh. Bukan makanan ruji.

Ikan mantak mengandungi thiaminase, enzyme yang memusnahkan thiamine (sejenis vitamin b lem badan pusak). Enzyme tok akan hilang bila di masak. Tapi nutrien lain yang berguna pun akan hilang juak, selain thiaminase. Mun rasa kempang nak merik pusak makan sushi, berik salmon. Salmon sekda thiaminase. Tuna ada, sardine ada. Mun mantak la.

Bila dagin di masak, banyak nutrien penting yang di perlukan oleh pusak ilang. Sebab ya aku sik rekemen merik manok rebus or dagin rebus. Raw is best. Sebab ya pengilang makanan pusak akan nambah supplement. Mana sapa nok molah makanan sendirik k pusak, merebus ikan apa indah ya, pastikan pusak ya lepas bebas untuk berburu. Mudahan nya rajin carik makan k melengkapi nutrisi nya.

pusak bukan lembu
Pusak secara semulajadi adalah pemburu. Hunter jarang dpt makan. Kerana lebih selalu gagal dari berjaya nangkap buruan nya. So perut kosong dan lapar ya sebenar nya bermanfaat untuk pusak. Perut kosong memberi rehat ngan sistem pencernaan nya supaya dpt beroperasi secara optimum. Pusak bukan grazing animals kedak lembu, renab, manok... Nok sentiasa makan. Sistem pencernaan nya sik di polah untuk sentiasa makan. Thats why in previous post aku madah pusak ku makan sekali sehari jak. Tapi ngabis sekilo dagin (5 ekok) skali makan.

Nandah barang makan pusak esp kibbles (makanan kering) berlengey sehari2 akan menyebabkan pusak ya jadi cerewet makan. Sebab deria hidu nya tajam. Sehari2 nya encium bau makanan nya, jeluak. Jadi sik brapa selera nak makan. Ujong2 bertukar2 brand. So lebih bagus simpan makanan nya. Berik time makan jak. Sekali ka duak kali sehari ka. Selebih nya simpan. Again, aku saran kan, lebih bagus berik makan wet food ajak, mun sik sanggup merik makan raw. Demi mengelakkan masalah kemeh di kemudian hari.

Sekian pendek jak. Mun ada teringat point2 lain gik ku nulis agik.

P/s vet sik terlatih tentang makanan dan nutrisi pusak. Esp vet negeri kita tok, daknya lebih ke training farm animals mpun, dan seperti doktor manusia, latihan dan training daknya lebih menjurus ke arah men diagnose penyakit, surgery, ubat ubatan etc. dan bila daknya graduate, pengilang2 makanan pusak akan approach daknya untuk rekemen produk daknya. So begitu lah, mun sik cayak, sila buat siasatan lanjut dirik pun.

- Posted using BlogPress from my iPad

Makanan Pusak

Makanan pusak yang terbaik ialah fresh prey. Paling optimum nilai nutrisi yang coba di ikut oleh pengeluar makanan makanan pusak ialah nutrisi yang komponen nya sama ngan tikus! So mun pusak mok makan tikus (tikus bebas penyakit) ya lah makanan yang paling complete untuk pusak.





Pusak tok, orang putih madah obligate carnivore. Perkataan obligate selalu di pakey lem biology dengan maksud 'by necessity' maksud nya nang keperluan asas la. Mun sekda ya sekpat idup arum bulak tek. Tapi nang menar la. Mun sekda keperluan asas ya, nya sik la kinek2 mati, tapi cepat sakit dan pendek umor lah. Carnivore tok maksud nya pemakan dagin, mun ada maseh rasa sik ingat la maksud nya. So obligate carnivore reti nya menatang ya MESTI makan dagin haiwan lain.





Sigek gik, obligate carnivore tok bukan setakat mesti makan dagin ajak, sistem pencernaan nya nang di design untuk mencernakan dagin ajak. Sistem badan pusak (segala keluarga pusak termasok dak rimo dak singa) sik dapat menghasilkan atau mendapatkan asid amino penting untuk badan daknya sebab sistem ya dah di design leh sang Pencipta untuk bergantung dengan asid amino yang di peroleh dari makanan nya, dagin binatang lain. Usus nya antara usus yang paling pendek berbanding panjang badan nya supaya mengurangkan pembiakan bakteria dari makan daging mentah (semulajadi nya pusak sik la pandey masak binatang nok di tangkap nya nak?)

Pusak mpun badan mendapatkan tenaga dari protein. Bukan dari karbohidrat. Sistem pencernaan badan nya sik dapat nak menukarkan karbohidrat kepada tenaga, jadi kebanyakan pusak yang makan nasik, roti, kentang dan sebagai nya ya, hanya sekadar nak mengenyangkan perut jak. Badan nya sik dapat makey. Lagik satu, bila terlalu banyak karbohidrat dalam diet daknya, jangka masa panjang pusak ya kemungkinan boleh kenak diabetis. Yep. Pusak pun ada kencing manis hokeyyyy...

Mun kita membandingkan antara pusak yang makan makanan semulajadi nya ajak, daging mantak (yang fresh la. Boh la merik pusak makan dagin buntuk o... Kempang ati... Pusak makan fresh killed animals bah) dengan pusak yang makan banyak bercampor dengan sumber tumbuhan seperti gandum, jagung, kentang, sayur dan sebagai nya, taik pusak yang makan dagin ajak ya sangat sedikit. Dan kerin. Dan sekda bau. Siyes. Mun sik cayak lak dtg ngabas umah aku k... Sekda bau pusak. Haha... (Tunggu ku pindah rumah baru lok, umah ku gik rebak anyut nak pindah tok)

jadi sebenar nya, pusak tok mun di jaga secara semulajadi, secara semulajadi nya sik berbau. Kemeh sik berbau gilak, taik kerin dan sik berbau juak. Pusak kinek tok jak yang dah biasa makan kibbles (makanan kering) yang berak kemeh berbau. Berbau sebab kibbles kebanyakan nya mengandungi grains or cornmeal, yang berasaskan tumbuhan, jadi pusak sik dapat cerna dengan betul, jadi najis nya pun berbau.





Tok pusak ku nama smokey (dah arwah dah huhu... Ninggal umor 12 tahun) born 2001. Mula dolok pusak kazen ku, kakya nya berik aku. Mula2 dolok aku pun berik pusak makan kibbles. Kita tok ekot jak nasihat doktor, nasihat pet shop bah. Masa ya aku sik tauk gilak hal pemakanan pusak. Dari sejak ku kenal ngan nya, sampey nya jadi pusak aku, taik nya tok nang pesen taik encer. Dah la sik pandey ngambus taik k pasir. So nang berbau la... Lain gik lalat... Ya la nya malar berkelayi ngan pusak ku sekok gik nok nama Nyenc (2003-2014)



Nya duak tok nang nak halah2 berbunoh. Nyenc pembersih, penggelik. Mun litterbox kotor sak biar nya nahan kemeh nya. So nya fed up ngan smokey sik pandey nimbus taik. Dah la taik encer berbau. Mok ndak maok, nya yang tukang timbus. Nendak nya bencik gilak.

Sampey umor si smokey tok 5 tahun lebeh, taik normal nya nang taik encer berbau. So bila aku nak start breeding maine coon... Sebelum aku meli indok gik, aku transition pusak ku start makan dagin mantak. Susah mula2, sebab sidak tok semua dah adult, dah biasa makan kibbles. Tapi sangat berbaloi sebab taik smokey jadi taik normal dalam seminggu duak start makan dagin mantak jak. Sama ngan taik sidak lain... Kerin, sik bau. Aku nang amazed abis. Taik sidak lain pun lebih kerin dari biasa. Taik sik kambus belengey pun. Sik bau. Mana sapa penah ngabas pusak aku tauk la bila aku madah sekda bau ya, nang sekda bau. Bukan nya bau sikit kakya dpt di tolerate. Mana sapa sik penah nangga nang sekpat mejin. Mun menar2 mok cium bau nya mok gi ngkah muka dekat2 lem litterbox lah cium menar2. Hahahaha... Mun cemya ada kali bau nya. Ku sik tauk, ku sik penah coba. Hahahah...

Dolok aku pesen main polah sendirik makanan pusak ku. Bertimbang, ber resipi... Berkisar... Campo vitamin and supplement... Aku siap berjual gik masa ya. Kotan ku nak ngeshare betapa bagus nya pusak makan dagin mantak. Lelah molah. Rega murah. Pi lepas ya ku buntin, ku sik kongang nak berjual gik, molah k pusak dirik jak. Maklum la pusak ku rami masa ya... Sekejap jak daknya ngabis mun aku molah duak batch.





Pengisar, kisar skali ngan tulang... Sukat ekot weight, ratio 80% isik, 10% tulang, 10% hati.





Salmon oil, vit b-50, vit E-400IU, taurine... Dagin di kisar permukaan terdedah lebih luas, jadi lebih banyak kandungan taurine yang akan teroksida (kata simple nya, ilang) dan bila di freeze, lagik la banyak taurine ilang. So kenak tambah taurine. Just to make sure daknya dpt cukup taurine.





Aku salu molah banyak tok. Ku dah sik ingat masa ya pusak ku makan ngak brapa hari stock banyak tok...




Yang ku ada nulis lem fb ku reya, tok stock 2 minggu jak. Dolok ku jual sekontena tok rm5. Dapat makan 4 ekok pusak sekontena. Agak laku juak la masa ya, sebab murah nya aku jual! Dah la lelah molah nya! Haha... Nama la sik pande bisnes.

Nowadays aku berik pusak ku makan ekot model 'frankenprey' iaitu, merik makan manok (or mana2 dagin, puyuh ka beef ka rabbit ka itit ka) kerat2 jak. Ratio 80% isik, 10% tulang 5% hati 5% organ dalaman lain (cem otak or usus). Organ dalaman lain ku jarang juak merik sebab sekda nemu. Kerat sengan kecik2 nyaman daknya makan. Mun agik tulang rusok manok ya nyaman jak daknya ngempak. Mun maine coon aku tulang drumstick ya di bantey nya. Sigek bagus bila daknya ngempak tulang, ialah menguatkan rahang daknya.

Bila daknya nginyak dagin yang berkerat ajak (bukan di kisar hanco cem wet food) proses menginyak and memotong dagin dengan gigi ya membersihkan gigi daknya. So sik payah hantar dental. Tapi mana2 pusak nok lamak2 tok tek makan kibbles, nang mok hanta dental cuci bersih dolok. Baruk la proses nginyak dagin ya dpt menten kebersihan gigi daknya. (Dental mahal woooo... Dolok ku hantar 4 ekok pusak ku cuci gigi daknya dekat nak rm400 vet bill nya)

Tulang mesti di berik mantak. Sumber kalsium. Mun masak, tulang ya keras. Boleh splinter. Terarok. Bahaya. Never ever ever merik pusak makan tulang masak. Bahaya.

Manok dagin harus fresh, human grade. Nok mana dagin manok k makan kita ya. Boleh di freeze. (Aku nang ada sigek freezer k nyimpan k makan sidak tok) mun nak melembut nya, ngkah lem petiais bermalam. Jangan ngkah kat luar. Mun nak melembut main ngkah kat luar, lebih banyak bakteria membiak. Sebab suhu bilik tok lebih panas. Mungkin di bahagian luar dah lembut, dalam maseh bekuk, so bahagian luar ya dah banyak bakteria membiak. Mun manok or dagin k masak lain cerita. Nya di masak. Tok sebab kita nak berik mantak2, jadi mok jaga.

Pusak maseh boleh handle bateria pada dagin mantak lebih gik dari manusia. Mun level manusia dah keracunan, pusak maseh ok gik. Mun pusak ya sihat lah. Apa2 pun tetap mok jaga sebanyak yang dapat. Sebab bukan 'fresh kill' bah.

Paling bagus mun kita dapat merik pusak makan makey 'prey model'. Merik pusak makan kedak kita merik makan ular (ne ada ular makan kibbles nak?) or merik makan burung antu. Or menaul, or eagle. Mun kita inang ular, burung antu, eagle... Mok nak mok terpaksa juak kita breed tikus k makan daknya. Unless kita orang kaya, merik nok beli jak (brapa rega tikus sekok? Hahah) mun di negeri orput tek muak juak nang ada supplier jual murah 50sen sekok... Pusak pun boleh di berik makan kedak tok. Malah tok adalah option yang paling sihat. Tikus, anak manok... Asalkan binatang ya sihat, makan sihat dan bebas penyakit.

Persoalan nya, nak berik 'pre-killed' ka... Or berik idup? Ya jak penghalang kepada niat ku nak merik pusak ku makan kedak tok. Aku tok sik kempang. Nak munoh sik kempang, (kan method paling senang nak munoh tikus main lemas nak) ada sigek gik cara yang paling 'humane' makey CO2. Ngkah lem kontena, pasang gas CO2, slowly, sampey daknya tido. Mun laju gilak, sekda beza ngan main lemas. Tok selow2 yang daknya sik berasa sampey daknya ngantok. Bila daknya tido baruk increase sampey daknya mati. Mok make sure daknya menar2 mati la. Method tok jak aku paling kempang nak molah. Tapi ku sik pandey. Until then lah. Nak merik nya idup2 ngan pusak agik la sik kempang. Bukan tak org sik tauk pusak bermain kedak ne... Lain gik takut daknya lepas. Pisan ajak bercarik lem rumah mun lepas ya. Pusak tok mun di berik nok dah mati pun maseh di lambung2 daknya. Dekdek nok gik idup. Siyan... Huhu.

Ok. Aku cem rasa melelat jak. Anyway, pusak biasa nya akan makan semua bahagian badan prey nya mun prey ya kecik. Cem tikus, anak manok... Daknya makan semua. Palak, kaki, sayap, usus. Sebab ya ada article menyarankan pusak ada memerlukan karbohidrat juak. Tapi sebenar nya amount nya terlalu sikit hingga boleh di singkirkan. Sumber karbohidrat yang di makan sidaknya hanya lah kandungan perut haiwan nok di makan daknya, ya pun dah separuh cerna oleh haiwan ya. (Haiwan tersebut lebih equipped untuk mencernakan karbohidrat atau sayur atau mana2 makanan berasaskan tumbuhan)

Mun haiwan yang lebih besar, cem manok dewasa, burung acang, renab... Biasa nya daknya sik makan bahagian perut dan usus. Di tinggal daknya. Depends ngan citarasa pusak ya gik la. Tapi kebiasaan nya macam ya.

Sik tauk la mungkin kitak orang rasa artikel aku tok terlalu jauh terkeluar dari jangkaan. Tapi sedar la wahai pecinta-pecinta dan pemilik-pemilik kucing... Pusak kitak orang ya sama keloarga ngan singa duak rimo. Bau2 bacang ok. Memang jinak manjak dari luaran. Dalaman nya tetap carnivore. Berikan lah yang terbaik sesuai dengan fitrah daknya. Sik kira la muka nya penyek ne sekali pun. Perut usus nya sama sistem... Gigi nya tetap bertaring. Kuku nya tetap tajam mun si di ketep (dah sekda idea la aku tok)

Lagik satu. Brapa kali sehari makan? Pusak ku makan sekali sehari. 5 ekok maine coon (sidak maine coon tok bongan, sidak tok main berat 5kg ke atas) makan dalam lebih kurang sekilo dagin sehari. So dapat bayangkan ongkos makan daknya la. Tapi aku sanggup, demi kebaikan daknya. Kelebihan nya jarang sakit (alhamdulillah) dan sik payah hanta dental cleaning (pisan ku nak hanta pusak ku dental cleaning).

Mun agik sekok duak ekok gik ok, sik berasa gilak. Mun dah masok 4 ekok ke atas ya mula berasa juak poket angus. Tapi long term murah senar nya. Pusak makan kibbles selalu bermasalah sakit kemeh bila umor menjangkau 2 tahun ke atas.

Pusak jarang minum. Daknya jarang perlu minum banyak aek, sebab daknya mendapatkan fluid dari makanan daknya. Lelah bah pusak nak minum aek. Perati tak org pusak minum aek. Brapa banyak jak dpt masok mun main jilat2 giya jak. Krem lidah. Mun pusak ya kuat minum aek, ada la something wrong ya. Salah satu petanda sakit kemeh (UTI, UTF dan sebagai nya) pusak dah start pande kemeh ngarey... Kuat kemeh... Nak halah2 kemeh. Dah bermasalah lah ya.

Daknya makan dagin, darah. Siya daknya ngoleh fluid most of the time. Mun mana sapa sik sanggup nak merik raw... Atleast berik wet food ajak, still a better option dari merik kibbles. Kibbles campo aek adalah makanan yang paling terok. Sebab permukaan kibbles ya ntah bila di manufacture, bacteria ada siya. Bila lem keadaan kering mungkin gik ok. Tapi bila di rendam ngan aek... Nya akan jadi bacterial soup.

So sekian jak dolok kali tok. Makseh la mun tak orang dapat maca sampey sengan tok. Aku tok mun soh ngerepak hal pusak alu berjela2. Kelak gik la miker topik2 nak di tulis. Aku tok nulis2 ajak, kelak ku nyusun kategori k rujukan... Setakat tok baruk jak 5 entry. Semoga ku mampu menulis article yang bermanfaat gik kelak...


- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, August 31, 2014

Bila si Kucing menunjukkan Belang nya

Entry kali tok ku nak ngelakar hal jenis2 belang pusak. Kaler bulu pusak terbahagi kepada duak jenis. Belang or nisik. Kakya sama ada belang or nisik nya ada putih stokin ka sik. Kakya jenis2 albino gik. Pasal albino ya later post lah. Kali tok nak ngelakar hal jenis2 belang.





Gambar tok nunjok mun pusak jenis belang tok kawen ngan belang ya, kemungkinan jenis belang2 anak nya.

Mun kitak orang nangga... Ada 3 jenis belang, secara umum. Classic tabby, nok kedak batek ya (nok ya salu ku diat sidak bitismen madah pusak nya marbled. Kaktok nyerita beza nya) sigek gik belang biasa, Mackerel tabby, and last skali ticked tabby. Nok sekda pattern ya.

Ok, first subtopik. Nak nyuruh kitak orang nangga apa beza classic tabby dengan 'marbled'. Nampak serupa tapi sik sama. Nok nyuruh confuse ialah dengan baka bengal yang makin popular... Pattern marble ya sebenar nya variasi pattern yang di oleh dari pusak utan jak, bukan domestic cat (pusak jinak la, pusak inang, pusak biasa. Pusak utan ya pusak liar, wild cats)

Mula mula diat, classic tabby tok pattern nya swirly, dan biasa nya akan ada 'bulls eye' kata sidak. Swirling nya akan berpusat ke bahagian tengah perut nya. Perati ah




Photo credit



Photo credit



Photo credit





Photo credit




Photo credit



Photo credit

Perasan dah ngan 'bulls eye' ya? Then tangga pattern marble dari bengal. Sekda swirling. Random. And macam ular sawa





Photo credit





Photo credit




Photo credit





Photo credit




Photo credit


Dah nampak sik beza...? So next time kitak orang tauk... Bila nangga classic tabby, or marbled bengal. Classic tabby boleh ada kat mana2 pusak. Semua pusak. Mix apa pun siya. Marbled tok bengal jak ada. Sebab ambik coat pattern pusak utan.

Next, kedong kita belajar hal jenis2 belang. Nak madah hal mackerel tabby dan variasi nya, spotted tabby. Ya pun ku nak ngesor perbezaan spotted tabby dengan rossetted bengal. Spotted tabby tok secara genetik nya sama dengan mackerel tabby (pusak belang) beza nya hanya belang ya putus2. Bila belang nya putus2, jadi la spotted tabby. Tangga k. Nok tok mackerel tabby




Photo credit



Photo credit




Photo credit

Ok, perati kaitan antara mackerel tabby dengan spotted tabby. Tangga spotted tabby tok. Nya sebenar nya mackerel yang putus2 jak




Photo credit


Photo credit


Photo credit

Ok. Now compare ngan bengal mpun rossette




Photo credit


Photo credit

Tangga spots nya, beza nak...? Sak kitak orang tauk reti menilai bila orang madah spotted, tangga menar2. Spotted bengal ka sekadar spotted tabby?

So last skali jenis belang bagi pusak ialah ticked tabby. Ku engkah jak gambar sitok k meng complete kan picture tutorial ku hal si kucing belang




Photo credit



Photo credit



Photo credit


K. Kelak2 lain entry nyerita hal warna gik. Hal albino. Coat patterns, piebald genes dan segala yang berkaitan. Sekian cerita si kucing belang... Hehe...

- Posted using BlogPress from my iPad

Pusak Sunat?

Pusak pun bersunat..? Haha bagi orang sik penah nenga nang pelek. Tapi ya bahasa kiasan yang biasa sidak makey nak madah pusak ya dah di mandulkan.

Persoalan yang paling selalu keluar ialah, boleh kah nyunat pusak? Bukan haram ka nyunat pusak...? Apa hukum nyunat pusak..?

Sebelum kita kelakar hal hukum, etc, kita nangga lok sistem reproduktif pusak k. Orang kita tok selalu nya 'menampal' perasaan manusia terhadap pusak. Sebab pusak tok menatang yang penyayang bah... Bila kita main ngan daknya, jiwa kita jadi tenang... Bila kita sedeh, daknya neman kita se akan2 paham dengan kesedihan kita.

Bila berkaitan dengan pasangan hidup or persahabatan kita pun miker pusak cem kita. Yes. In terms of persahabatan nang pusak kedak manusia... Nya pande suka, nya pande bencik dengan pusak2 lain. Pusak pun ada personality, kedak manusia juak.

Yalah aku selalu nengar orang sik mok mandulkan pusak nya sebab 'sik kempang'. Like as if bila di mandulkan, kita menghalang nya dari mengawan. Ya tanggapan yang salah. Sistem reproduktif pusak sangat bergantung dengan hormon. Terutama sekali pusak betina.







Pertama sekali. Proses mengawan adalah proses yang menyakitkan bagi pusak betina. Sebab peler pusak jantan ya (sorry, sik tauk word lain mok pakey. Direct jak lah. Haha) berduri. Bila pusak jantan narit peler nya keluar, pusak betina akan sakit and sapagapa yang salu nangga pusak mating nang mesti ada nangga nya duak berbunuh lekak mating. Si betina mesti manas and gramus si jantan.














Sigek gik. Pusak betina tok sekda period, kedak asuk. Or manusia. So pusak betina yang normal, mun sik di mandulkan MESTI mengawan. Sebab dengan proses mengawan jak nya dapat berovulasi. Telur betina sik akan dapat release mun sikda mating. Ya la fungsi duri kat lele pusak jantan ya, k stimulate nya untuk berovulasi.

Mun orput nya nyebut pusak tok 'induced ovulator' tanpa proses mengawan, telur nya sik release, mun telur sik release, mungkin akan menyebabkan masalah kesihatan nok lain... Macam ovarian cancer ka cyst ka apa ka...

Sebab ya, ada kedak pusak, sik kira ruboh kedak ne pun rupa nya... Pian ndak pian kita nemu nya terpaksa buntin juak.








Mun dari segi survival, anak pusak ya sangat puah. Senang gilak nak sakit dan sik rami yang dapat survive, mun nya pusak jalanan lah. So keja pusak betina tok bila dah matang, buntin branak buntin branak buntin branak... Sampey nya mati. Kepak ka. Suka ka. Sihat ka, sakit ka. Nya terpaksa.

So berbalik kepada soal hukum tadik. Hukum memandulkan pusak adalah harus. Bermakna di bolehkan. Demi kemaslahatan ummat. Boleh cek di JAKIM or di mana2. Tanyak la mana2 ustaz yang bertauliah. Mun rasa sik mok mandulkan pusak, jaga la dan berik la makan pusak ya serta anak pinak nya. Sik boh la di tandah mengarey2 tepi jraya di lantak moto. Or bila dah banyak gilak di buang di tandah mengemis tepi jraya. Baruk jak ritok tek nemu post tok lem fb








Kesian bah. Nakpa la tauk anak pusak baruk besar tok di buang tanpa mak nya. Lebih baik mencegah daripada anak2 pusak tok di lahirkan untuk hidup merana nak...? So mun di piker2, nok ne lebih kejam..? Nandah pusak sik di mandulkan atau memandulkan pusak...?

Sigek gik alasan kemaslahatan umat ialah... Pusak2 sik bertuan, diam di bandar, boleh ngembak macam2 penyakit ngan manusia. Selain dari dirik nya mpun terseksa, manusia, nemiak kecik pun boleh berjangkit








Contoh penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti manusia. Jangkitan kulat sporo.


Pusak jantan yang sik di mandul kompom berbunuh sama dirik, mun nemu rival di territory nya. Bila berbunuh, lukak, injured. Bila ada open wound, senang dapat jangkitan kedak kulat sporo tok.

Lagik satu. Pusak jantan bila sik di mandul. Di simpan berdekatan pusak betina, tapi sik di berik mengawan, akan stress. Jadi kurus kerin, sik mok makan. Bulu dan kulit berminyak. Minyak pusak jantan tok kedak grease. Rah ekor nya especially. Bila berminyak giya mun sik di cuci bersih mudah nak dapat acne and jangkitan kulit juak. Mun breeders salu nyebut mun kat ekor is stud tail








Ya bila minyak kat ekor jantan sik cuci bersih. Shampoo pusak biasa sekpat ngilang minyak ya. Mok makey degreaser. Sik kan nak makey degreaser moto nak...? Mok carik la degreaser ne nok selamat k pusak. Ya kelak la nyerita. Nunggu post grooming lok.

Anyway, giya lah karenah nya nyimpan pusak2 mengawan. Pusak betina bila dah cukup matang akan 'in heat' (datang kenjar haha) nya akan bisin nungga pusak jantan. Pusak betina MESTI mating. Paling selamat nandah nya sik mating ialah 3 kali cycle nya datang kenjar ya. Pasal cycle heat pusak betina ya kelak lah nunggu post lain. Kelak alu sepanjang novel lalu post tok kelak.

Kesimpulan nya, pusak lebih sihat lebih kacak bila di mandulkan. Sekda karenah bisin nunggah pusak jantan, sekda masalah kemeh jantan mancar, or mun jenis sik mancar pun, kemeh nya still atleast duak kali ganda lebih lesin dari pusak sunat. Dan pusak jantan sik berminyak. Bulu lebih senang jaga. Mun rasa sekda niat nak nyuruh pusak branak, or rasa sik sanggup nak jaga semua anak nya, lebih bagus di sunat jak pusak ya. Pusak lekak sunat lebih gebu dan kuat makan. (Oi boh nak nepuk pusak sampey jadi garfield. Ya sik sihat ya)

Ok lah sekian. Kelak la kelakar pasal topik2 genetics, cycle mengawan pusak betina, nutrisi... Anak2 pusak, tips2 grooming...


P/s pusak kak sunat maseh dapat mating. Asal nya maok jak. Sekda sapa2 pun menghalang daknya mun daknya mok mating.

- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, August 30, 2014

Pusak tok Baka Apa?

Soalan yang paling salu di temu. Dan yang paling selalu k sumber kelayi lem group2 ialah tentang breed pusak. Masa aku mula2 lok baruk nak tauk ngan breed2 pusak... Or baka apa... Aku beli la buku cat breed. Sebab dalam ya ada macam2 gambar k ku nangga puas2.

Ada sejarah juak dan segala benda semua di tulis siya. Tapi aku sik baca. Aku tetap hanya nangga nama baka pusak ya ngan cemne rupa pusak ya... Kakya alu ngingat2 balit... Pusak kampong nok ku inang ku baka tok, nok di inang ku dolok baka tok. Sebab paling kedak.

Macam ya lah 'default' mentality orang tentang baka pusak sebenar nya. Kita merasa baka tok adalah darah keturunan. Cem... Oh, muka kau kedak cina... Ko ada darah cina nak... Ko kedak tambi, ada darah tambi nak... Kau mata biru, ko ada mix orang putih ka... (Maka k contact lens je)

Mun kita miker2 la nak... Katakan muka kita tok 100% cina (cem anak aku)



So adakah anak aku tok berbangsa cina...? Sik nak...? Ekot surat branak nak...? Ekot bapak nak...? Even if la bangsa melayu mix... Tapi still... Lem surat branak, lem IC still ngkah melayu nak. Sebab ya peraturan yang ada lem negara kita. Mun la nya pegi China. Mok sik sidak China merik kewarganegaraan ngan nya hanya semata2 muka nya kedak muka cina...? Sik tauk ujong pun tang ada2 jak nak declare dirik pun bangsa cina mintak IC dari China? Put enden sik la kedak ya nak?

Cemya juak cerita pusak. Cem manusia ada negara masing2 k register IC surat branak apa indah... Dalam dunia pusak ada organisasi. Banyak organisasi pusak terutama di 'sinun'. Tapi yang paling besar dah utama di seluruh dunia... Yang tahap antarabangsa ialah

CFA (cat fanciers association)
TICA (the international cat association)
FIFÉ (FÊdÊration Internationale FÊline)

So, baka pusak hanya valid bila pusak ya berdaftar dengan mana2 sidak tok... Ada sigek gik yang agak besar di UK and Australia; GCCF (governing council of cat fanciers)

So... Baka pusak hanya valid bila berdaftar ngan sidak tok. Bukan berdaftar ajak, keturunan nya semua berdaftar. Mun cem aku tek... Alu mejin pusak kampong ku baka Skoko... Ya reti nya sukati ku mentes jak. Kedak ku madah, oh... Muka anak ku kedak cina. Retinya anak ku bangsa cina. Nang ada giya? (Maka sah2 keluar dari perut aku)

So, mana2 pusak yang sik di tauk siney asal usul nya dan sik berdaftar. Pusak ya adalah PUSAK MIX. Sik kesah la mix persian ka, mix bengal ka, mix american curl ka, mix maine coon kaaaa....

Bercakap tentang mix tok... Tok la isu paling ku sik puas hati. Ada sesetengah breed, macam bengal, or scottish fold, or american curl... Nya ada ciri2 antap yang sekpat bulak yang nya nang ada mix dari breed ya. Or even persian nok muka flat ya. So, breeders pun akan madah la... Oh, nya tok baka american curl (telinga nang curl)




Oh nya tok bengal. (Nang spotted rossette, or marbled) dan sebagai nya. Ya nang benar la sekpat bulak, dapat di tangga bah. Dan mungkin induk nya dapat di trace, indok ne yang asal usul nya registered. Or... Cem orang kita tok senang nak berisik pusak utan nak... So memang kacak la bengal nya. Bengal tok kacuk pusak kampong n pusak utan bah asal usul nya. Anyways....


Biasa nya breeders mun berjual bila claim pusak nya baka ya baka tok, sama ada nak melaku or nge up rega best sikit. Bagi aku, nok nampak macam ya sik kesah gilak. Biar lah breeder and buyer deal suka sama suka. Sukati. Sebab claim nya nang sekpat bulak bah. Nampak antap.

Yang ku sik tahan. Mana sidak nok claim pusak nya american short hair. Tapi lansong sik kedak. Dan sekda bukti pun nya dari keturunan ya. Ataupun pusak ya maine coon. Atau siberian. Maine coon nang pusak paling popular di mesia kinek tok, lekak persian. Or mungkin dah mengatasi persian. Kakya siberian tok macam best jak bunyi nya nak...?

Masalah nya. Pusak2 nok di ngakuk maine coon atau siberian ya. Atau mix maine coon siberian ya, sekda bukti pun nya keturunan ya. Cek cek mix persian ngan pusak local. Bah, cemne? Nak ka jadi pebulak...?

Mata orang sik biasa nangga... Baka2 macam american shorthair ngan maine coon or siberian tok... Akan anggap mana2 pusak muka panjang, long hair ekor kembang, hah nyaaa lah ya.

Baka parsi / persian = mana2 pusak bulu tebal muka pendek
Baka maine coon = mana2 pusak bulu tebal muka panjang dikit. Or muka gaok kit.

Sik tauk pun siney asal usul pusak ya, sebab sekda rekod. Breeder yang berdaftar, akan mendaftarkan setiap kelahiran pusak nya baka ya. Ada salah silah keturunan nya dalam rekod (pedigree sidak gelar) dapat di trace pusak ya asal siney, sapa nenek moyang nya apa semua.

Ya sigek. Sigek gik... Standard. Pro Breeder akan membiak kan pusak berdasarkan standard organisasi yang nya berdaftar ya. So lain organisasi, lain sikit di maok daknya. Mana2 pusak yang sik menepati ciri2 standard ya sik akan di biak. Akan di kasi di rehome as pets.

Ya beza pro breeder ngan backyard breeder. Backyard breeder (BYB) tok banyak definisi nya. Ada yang hobi suka2. Sebab minat pusak. Sayang pusak. Ada yang nak molah duit, at the same time sayang pusak. Ada yang miker nak molah duit ajak. Pusak di polah cem hampas. Kittens ajak di ambik. Ku penah diat bah. Siyan diat pusak2 ya jadi kilang penghasil anak ajak. Anak2 gik kiyut di jual. Indok nang kedak nak ruboh jak rupa.

Ya sebenar nya kenak aku dolok sampey berkelayi besar tentang isu tok. Bagi aku backyard breeder yang sayang pusak ya sekda masalah. Yang masalah nya bila pusak ya jatuh ke tangan sidak yang sik sayang pusak, yang nak molah duit jak. Pusak jadi mangsa. Ya ku salu bisin madah, nak enjual pusak yang sik di mandulkan, mok diat2 sapa nengan kita enjual.

Tapi yalah. Orang kita semua mok meli pusak yang dapat di kawen and branak. Ya another story lah. Back to cerita asal, perihal baka tek. Puas dah ku explen, makey yang paling simple pun orang sekpat nak nerimak... Mun pusak ya sekda sijil dari mana2 organisasi nok di sebut ya, pusak ya adalah pusak mix. Sekda baka apa2. Pun maseh rami nanyak, hanta gambar... Pusak tok baka apa oh...?

Yalah mungkin sebab mentaliti muka cina=bangsa cina tek lah. Yalah aku miker. Maybe sidak tok sik pian nak baca explanation lem english. Ha... Tok la aku ngerepak lem bahasa kita... Sak orang kita senang paham, dan sik kenak bulak. Sebab ada ku nengar orang beli pusak mix rega rm5k. Sebab breeder ya 'claim' pusak ya baka maine coon. Dah la sekda bukti sijil. Rupa nya sikit pun sik kedak...
Nang antap kenak bulak. Pusak mix standard rega rm600-700 jak. Kinek tok rami yang jual murah gik dari rega ya...

Yalah isu yang nak ku ketengahkan, mun rasa nak meli pusak rega riban2 ya... Research. Gugel kan ada. Gugel la gambar2 pusak ya cemne sebenar nya rupa nya. Kakya, mintak sijil nya. Tanyak. Tangga. Join international cat show. Mun sik join pun, gi la nangga. Belajar. Kelakar. Tanyak. Boh main hentam jak. Ujong2 kenak bulak leh sidak yang sik bertanggungjawab.

Ku rasa setakat tok jak la isu entry tok, pasal detail tentang breed la cerita lain hari lah...


- Posted using BlogPress from my iPad

Blog Baru

As an introduction, for those who do not speak sarawakian dialect, I am terribly sorry. This blog is about cats, and I specifically wanted to address sarawakian audience. I believe that writing in this medium will run my points closer to home. Perhaps later when I am up to it, I might write in bahasa. I think materials on cats stuff are so much more in english, you just gotta google it... And since my main speaking language is sarawakian dialect, and somehow the sentence structure is much closer to english, I sometimes find it is easier to write in english (since I read a lot more english than bahasa too) so please dont feel offended if I say my bahasa Malaysia is bad. Coz it really is bad, coz it is not naturally my first language/dialect. If I wanted to write in bahasa, well... This is it. This is my bahasa writing.

ok kawan2... tok blog baru... khas k ku ngerepak hal pusak jak. kedong ku suka gilak ngeloyok hal pusak nak... kita sembang2 sitok hal pusak la. banyak juak benda2 penauk ku hal pusak tok mudahan boleh di manfaatkan sitok la. Mana sengan yang di tauk aku la... sik da la juak ku nak madah ku tauk semuaaaaa.... sapa sik suka sila berambus polah research dirikpun. almaklumlah... setelah lamak berkecimpung lem bidang pusak tok, spesis bodoh sombong tok rami. malas ku nak melayan. mun rasa sik cayak ngan ilmu penauk ku. sikda orang maksa. aku just sik suka jak bila sidak nok gago2 sik suka kelak gagau nak nguras juak lem komen2 blog ku. awal2 ku madah k. mun sik suka sila berambus, tok blog haku. sukati hakumpun nak madah apa. mun rasa nak matah hujah2 aku, sila bawak bukti. mun agik setakat omongan kosong sik payah.

Hrm... Agak negatip juak pembukaan ayat2 aku tek... Ok marilah kita mempositipkan diri piker benda2 hepi seperti pusak!





Anyway, tok gambar Yoda duak Lepod... My first litter of kittens... Not with me anymore nya duak, dah bertuan baru... Yang tinggal ngak Lyon... (Gambar debah)





Kelak ku intro pusak2 ku lain gik. Next entry ku nak nyerita hal macam ne aku pande berkecimpung secara mendalam tentang pusak... Ok sekian entry kali ini...