Sunday, August 31, 2014

Bila si Kucing menunjukkan Belang nya

Entry kali tok ku nak ngelakar hal jenis2 belang pusak. Kaler bulu pusak terbahagi kepada duak jenis. Belang or nisik. Kakya sama ada belang or nisik nya ada putih stokin ka sik. Kakya jenis2 albino gik. Pasal albino ya later post lah. Kali tok nak ngelakar hal jenis2 belang.





Gambar tok nunjok mun pusak jenis belang tok kawen ngan belang ya, kemungkinan jenis belang2 anak nya.

Mun kitak orang nangga... Ada 3 jenis belang, secara umum. Classic tabby, nok kedak batek ya (nok ya salu ku diat sidak bitismen madah pusak nya marbled. Kaktok nyerita beza nya) sigek gik belang biasa, Mackerel tabby, and last skali ticked tabby. Nok sekda pattern ya.

Ok, first subtopik. Nak nyuruh kitak orang nangga apa beza classic tabby dengan 'marbled'. Nampak serupa tapi sik sama. Nok nyuruh confuse ialah dengan baka bengal yang makin popular... Pattern marble ya sebenar nya variasi pattern yang di oleh dari pusak utan jak, bukan domestic cat (pusak jinak la, pusak inang, pusak biasa. Pusak utan ya pusak liar, wild cats)

Mula mula diat, classic tabby tok pattern nya swirly, dan biasa nya akan ada 'bulls eye' kata sidak. Swirling nya akan berpusat ke bahagian tengah perut nya. Perati ah




Photo credit



Photo credit



Photo credit





Photo credit




Photo credit



Photo credit

Perasan dah ngan 'bulls eye' ya? Then tangga pattern marble dari bengal. Sekda swirling. Random. And macam ular sawa





Photo credit





Photo credit




Photo credit





Photo credit




Photo credit


Dah nampak sik beza...? So next time kitak orang tauk... Bila nangga classic tabby, or marbled bengal. Classic tabby boleh ada kat mana2 pusak. Semua pusak. Mix apa pun siya. Marbled tok bengal jak ada. Sebab ambik coat pattern pusak utan.

Next, kedong kita belajar hal jenis2 belang. Nak madah hal mackerel tabby dan variasi nya, spotted tabby. Ya pun ku nak ngesor perbezaan spotted tabby dengan rossetted bengal. Spotted tabby tok secara genetik nya sama dengan mackerel tabby (pusak belang) beza nya hanya belang ya putus2. Bila belang nya putus2, jadi la spotted tabby. Tangga k. Nok tok mackerel tabby




Photo credit



Photo credit




Photo credit

Ok, perati kaitan antara mackerel tabby dengan spotted tabby. Tangga spotted tabby tok. Nya sebenar nya mackerel yang putus2 jak




Photo credit


Photo credit


Photo credit

Ok. Now compare ngan bengal mpun rossette




Photo credit


Photo credit

Tangga spots nya, beza nak...? Sak kitak orang tauk reti menilai bila orang madah spotted, tangga menar2. Spotted bengal ka sekadar spotted tabby?

So last skali jenis belang bagi pusak ialah ticked tabby. Ku engkah jak gambar sitok k meng complete kan picture tutorial ku hal si kucing belang




Photo credit



Photo credit



Photo credit


K. Kelak2 lain entry nyerita hal warna gik. Hal albino. Coat patterns, piebald genes dan segala yang berkaitan. Sekian cerita si kucing belang... Hehe...

- Posted using BlogPress from my iPad

Pusak Sunat?

Pusak pun bersunat..? Haha bagi orang sik penah nenga nang pelek. Tapi ya bahasa kiasan yang biasa sidak makey nak madah pusak ya dah di mandulkan.

Persoalan yang paling selalu keluar ialah, boleh kah nyunat pusak? Bukan haram ka nyunat pusak...? Apa hukum nyunat pusak..?

Sebelum kita kelakar hal hukum, etc, kita nangga lok sistem reproduktif pusak k. Orang kita tok selalu nya 'menampal' perasaan manusia terhadap pusak. Sebab pusak tok menatang yang penyayang bah... Bila kita main ngan daknya, jiwa kita jadi tenang... Bila kita sedeh, daknya neman kita se akan2 paham dengan kesedihan kita.

Bila berkaitan dengan pasangan hidup or persahabatan kita pun miker pusak cem kita. Yes. In terms of persahabatan nang pusak kedak manusia... Nya pande suka, nya pande bencik dengan pusak2 lain. Pusak pun ada personality, kedak manusia juak.

Yalah aku selalu nengar orang sik mok mandulkan pusak nya sebab 'sik kempang'. Like as if bila di mandulkan, kita menghalang nya dari mengawan. Ya tanggapan yang salah. Sistem reproduktif pusak sangat bergantung dengan hormon. Terutama sekali pusak betina.







Pertama sekali. Proses mengawan adalah proses yang menyakitkan bagi pusak betina. Sebab peler pusak jantan ya (sorry, sik tauk word lain mok pakey. Direct jak lah. Haha) berduri. Bila pusak jantan narit peler nya keluar, pusak betina akan sakit and sapagapa yang salu nangga pusak mating nang mesti ada nangga nya duak berbunuh lekak mating. Si betina mesti manas and gramus si jantan.














Sigek gik. Pusak betina tok sekda period, kedak asuk. Or manusia. So pusak betina yang normal, mun sik di mandulkan MESTI mengawan. Sebab dengan proses mengawan jak nya dapat berovulasi. Telur betina sik akan dapat release mun sikda mating. Ya la fungsi duri kat lele pusak jantan ya, k stimulate nya untuk berovulasi.

Mun orput nya nyebut pusak tok 'induced ovulator' tanpa proses mengawan, telur nya sik release, mun telur sik release, mungkin akan menyebabkan masalah kesihatan nok lain... Macam ovarian cancer ka cyst ka apa ka...

Sebab ya, ada kedak pusak, sik kira ruboh kedak ne pun rupa nya... Pian ndak pian kita nemu nya terpaksa buntin juak.








Mun dari segi survival, anak pusak ya sangat puah. Senang gilak nak sakit dan sik rami yang dapat survive, mun nya pusak jalanan lah. So keja pusak betina tok bila dah matang, buntin branak buntin branak buntin branak... Sampey nya mati. Kepak ka. Suka ka. Sihat ka, sakit ka. Nya terpaksa.

So berbalik kepada soal hukum tadik. Hukum memandulkan pusak adalah harus. Bermakna di bolehkan. Demi kemaslahatan ummat. Boleh cek di JAKIM or di mana2. Tanyak la mana2 ustaz yang bertauliah. Mun rasa sik mok mandulkan pusak, jaga la dan berik la makan pusak ya serta anak pinak nya. Sik boh la di tandah mengarey2 tepi jraya di lantak moto. Or bila dah banyak gilak di buang di tandah mengemis tepi jraya. Baruk jak ritok tek nemu post tok lem fb








Kesian bah. Nakpa la tauk anak pusak baruk besar tok di buang tanpa mak nya. Lebih baik mencegah daripada anak2 pusak tok di lahirkan untuk hidup merana nak...? So mun di piker2, nok ne lebih kejam..? Nandah pusak sik di mandulkan atau memandulkan pusak...?

Sigek gik alasan kemaslahatan umat ialah... Pusak2 sik bertuan, diam di bandar, boleh ngembak macam2 penyakit ngan manusia. Selain dari dirik nya mpun terseksa, manusia, nemiak kecik pun boleh berjangkit








Contoh penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti manusia. Jangkitan kulat sporo.


Pusak jantan yang sik di mandul kompom berbunuh sama dirik, mun nemu rival di territory nya. Bila berbunuh, lukak, injured. Bila ada open wound, senang dapat jangkitan kedak kulat sporo tok.

Lagik satu. Pusak jantan bila sik di mandul. Di simpan berdekatan pusak betina, tapi sik di berik mengawan, akan stress. Jadi kurus kerin, sik mok makan. Bulu dan kulit berminyak. Minyak pusak jantan tok kedak grease. Rah ekor nya especially. Bila berminyak giya mun sik di cuci bersih mudah nak dapat acne and jangkitan kulit juak. Mun breeders salu nyebut mun kat ekor is stud tail








Ya bila minyak kat ekor jantan sik cuci bersih. Shampoo pusak biasa sekpat ngilang minyak ya. Mok makey degreaser. Sik kan nak makey degreaser moto nak...? Mok carik la degreaser ne nok selamat k pusak. Ya kelak la nyerita. Nunggu post grooming lok.

Anyway, giya lah karenah nya nyimpan pusak2 mengawan. Pusak betina bila dah cukup matang akan 'in heat' (datang kenjar haha) nya akan bisin nungga pusak jantan. Pusak betina MESTI mating. Paling selamat nandah nya sik mating ialah 3 kali cycle nya datang kenjar ya. Pasal cycle heat pusak betina ya kelak lah nunggu post lain. Kelak alu sepanjang novel lalu post tok kelak.

Kesimpulan nya, pusak lebih sihat lebih kacak bila di mandulkan. Sekda karenah bisin nunggah pusak jantan, sekda masalah kemeh jantan mancar, or mun jenis sik mancar pun, kemeh nya still atleast duak kali ganda lebih lesin dari pusak sunat. Dan pusak jantan sik berminyak. Bulu lebih senang jaga. Mun rasa sekda niat nak nyuruh pusak branak, or rasa sik sanggup nak jaga semua anak nya, lebih bagus di sunat jak pusak ya. Pusak lekak sunat lebih gebu dan kuat makan. (Oi boh nak nepuk pusak sampey jadi garfield. Ya sik sihat ya)

Ok lah sekian. Kelak la kelakar pasal topik2 genetics, cycle mengawan pusak betina, nutrisi... Anak2 pusak, tips2 grooming...


P/s pusak kak sunat maseh dapat mating. Asal nya maok jak. Sekda sapa2 pun menghalang daknya mun daknya mok mating.

- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, August 30, 2014

Pusak tok Baka Apa?

Soalan yang paling salu di temu. Dan yang paling selalu k sumber kelayi lem group2 ialah tentang breed pusak. Masa aku mula2 lok baruk nak tauk ngan breed2 pusak... Or baka apa... Aku beli la buku cat breed. Sebab dalam ya ada macam2 gambar k ku nangga puas2.

Ada sejarah juak dan segala benda semua di tulis siya. Tapi aku sik baca. Aku tetap hanya nangga nama baka pusak ya ngan cemne rupa pusak ya... Kakya alu ngingat2 balit... Pusak kampong nok ku inang ku baka tok, nok di inang ku dolok baka tok. Sebab paling kedak.

Macam ya lah 'default' mentality orang tentang baka pusak sebenar nya. Kita merasa baka tok adalah darah keturunan. Cem... Oh, muka kau kedak cina... Ko ada darah cina nak... Ko kedak tambi, ada darah tambi nak... Kau mata biru, ko ada mix orang putih ka... (Maka k contact lens je)

Mun kita miker2 la nak... Katakan muka kita tok 100% cina (cem anak aku)



So adakah anak aku tok berbangsa cina...? Sik nak...? Ekot surat branak nak...? Ekot bapak nak...? Even if la bangsa melayu mix... Tapi still... Lem surat branak, lem IC still ngkah melayu nak. Sebab ya peraturan yang ada lem negara kita. Mun la nya pegi China. Mok sik sidak China merik kewarganegaraan ngan nya hanya semata2 muka nya kedak muka cina...? Sik tauk ujong pun tang ada2 jak nak declare dirik pun bangsa cina mintak IC dari China? Put enden sik la kedak ya nak?

Cemya juak cerita pusak. Cem manusia ada negara masing2 k register IC surat branak apa indah... Dalam dunia pusak ada organisasi. Banyak organisasi pusak terutama di 'sinun'. Tapi yang paling besar dah utama di seluruh dunia... Yang tahap antarabangsa ialah

CFA (cat fanciers association)
TICA (the international cat association)
FIFÉ (FÊdÊration Internationale FÊline)

So, baka pusak hanya valid bila pusak ya berdaftar dengan mana2 sidak tok... Ada sigek gik yang agak besar di UK and Australia; GCCF (governing council of cat fanciers)

So... Baka pusak hanya valid bila berdaftar ngan sidak tok. Bukan berdaftar ajak, keturunan nya semua berdaftar. Mun cem aku tek... Alu mejin pusak kampong ku baka Skoko... Ya reti nya sukati ku mentes jak. Kedak ku madah, oh... Muka anak ku kedak cina. Retinya anak ku bangsa cina. Nang ada giya? (Maka sah2 keluar dari perut aku)

So, mana2 pusak yang sik di tauk siney asal usul nya dan sik berdaftar. Pusak ya adalah PUSAK MIX. Sik kesah la mix persian ka, mix bengal ka, mix american curl ka, mix maine coon kaaaa....

Bercakap tentang mix tok... Tok la isu paling ku sik puas hati. Ada sesetengah breed, macam bengal, or scottish fold, or american curl... Nya ada ciri2 antap yang sekpat bulak yang nya nang ada mix dari breed ya. Or even persian nok muka flat ya. So, breeders pun akan madah la... Oh, nya tok baka american curl (telinga nang curl)




Oh nya tok bengal. (Nang spotted rossette, or marbled) dan sebagai nya. Ya nang benar la sekpat bulak, dapat di tangga bah. Dan mungkin induk nya dapat di trace, indok ne yang asal usul nya registered. Or... Cem orang kita tok senang nak berisik pusak utan nak... So memang kacak la bengal nya. Bengal tok kacuk pusak kampong n pusak utan bah asal usul nya. Anyways....


Biasa nya breeders mun berjual bila claim pusak nya baka ya baka tok, sama ada nak melaku or nge up rega best sikit. Bagi aku, nok nampak macam ya sik kesah gilak. Biar lah breeder and buyer deal suka sama suka. Sukati. Sebab claim nya nang sekpat bulak bah. Nampak antap.

Yang ku sik tahan. Mana sidak nok claim pusak nya american short hair. Tapi lansong sik kedak. Dan sekda bukti pun nya dari keturunan ya. Ataupun pusak ya maine coon. Atau siberian. Maine coon nang pusak paling popular di mesia kinek tok, lekak persian. Or mungkin dah mengatasi persian. Kakya siberian tok macam best jak bunyi nya nak...?

Masalah nya. Pusak2 nok di ngakuk maine coon atau siberian ya. Atau mix maine coon siberian ya, sekda bukti pun nya keturunan ya. Cek cek mix persian ngan pusak local. Bah, cemne? Nak ka jadi pebulak...?

Mata orang sik biasa nangga... Baka2 macam american shorthair ngan maine coon or siberian tok... Akan anggap mana2 pusak muka panjang, long hair ekor kembang, hah nyaaa lah ya.

Baka parsi / persian = mana2 pusak bulu tebal muka pendek
Baka maine coon = mana2 pusak bulu tebal muka panjang dikit. Or muka gaok kit.

Sik tauk pun siney asal usul pusak ya, sebab sekda rekod. Breeder yang berdaftar, akan mendaftarkan setiap kelahiran pusak nya baka ya. Ada salah silah keturunan nya dalam rekod (pedigree sidak gelar) dapat di trace pusak ya asal siney, sapa nenek moyang nya apa semua.

Ya sigek. Sigek gik... Standard. Pro Breeder akan membiak kan pusak berdasarkan standard organisasi yang nya berdaftar ya. So lain organisasi, lain sikit di maok daknya. Mana2 pusak yang sik menepati ciri2 standard ya sik akan di biak. Akan di kasi di rehome as pets.

Ya beza pro breeder ngan backyard breeder. Backyard breeder (BYB) tok banyak definisi nya. Ada yang hobi suka2. Sebab minat pusak. Sayang pusak. Ada yang nak molah duit, at the same time sayang pusak. Ada yang miker nak molah duit ajak. Pusak di polah cem hampas. Kittens ajak di ambik. Ku penah diat bah. Siyan diat pusak2 ya jadi kilang penghasil anak ajak. Anak2 gik kiyut di jual. Indok nang kedak nak ruboh jak rupa.

Ya sebenar nya kenak aku dolok sampey berkelayi besar tentang isu tok. Bagi aku backyard breeder yang sayang pusak ya sekda masalah. Yang masalah nya bila pusak ya jatuh ke tangan sidak yang sik sayang pusak, yang nak molah duit jak. Pusak jadi mangsa. Ya ku salu bisin madah, nak enjual pusak yang sik di mandulkan, mok diat2 sapa nengan kita enjual.

Tapi yalah. Orang kita semua mok meli pusak yang dapat di kawen and branak. Ya another story lah. Back to cerita asal, perihal baka tek. Puas dah ku explen, makey yang paling simple pun orang sekpat nak nerimak... Mun pusak ya sekda sijil dari mana2 organisasi nok di sebut ya, pusak ya adalah pusak mix. Sekda baka apa2. Pun maseh rami nanyak, hanta gambar... Pusak tok baka apa oh...?

Yalah mungkin sebab mentaliti muka cina=bangsa cina tek lah. Yalah aku miker. Maybe sidak tok sik pian nak baca explanation lem english. Ha... Tok la aku ngerepak lem bahasa kita... Sak orang kita senang paham, dan sik kenak bulak. Sebab ada ku nengar orang beli pusak mix rega rm5k. Sebab breeder ya 'claim' pusak ya baka maine coon. Dah la sekda bukti sijil. Rupa nya sikit pun sik kedak...
Nang antap kenak bulak. Pusak mix standard rega rm600-700 jak. Kinek tok rami yang jual murah gik dari rega ya...

Yalah isu yang nak ku ketengahkan, mun rasa nak meli pusak rega riban2 ya... Research. Gugel kan ada. Gugel la gambar2 pusak ya cemne sebenar nya rupa nya. Kakya, mintak sijil nya. Tanyak. Tangga. Join international cat show. Mun sik join pun, gi la nangga. Belajar. Kelakar. Tanyak. Boh main hentam jak. Ujong2 kenak bulak leh sidak yang sik bertanggungjawab.

Ku rasa setakat tok jak la isu entry tok, pasal detail tentang breed la cerita lain hari lah...


- Posted using BlogPress from my iPad

Blog Baru

As an introduction, for those who do not speak sarawakian dialect, I am terribly sorry. This blog is about cats, and I specifically wanted to address sarawakian audience. I believe that writing in this medium will run my points closer to home. Perhaps later when I am up to it, I might write in bahasa. I think materials on cats stuff are so much more in english, you just gotta google it... And since my main speaking language is sarawakian dialect, and somehow the sentence structure is much closer to english, I sometimes find it is easier to write in english (since I read a lot more english than bahasa too) so please dont feel offended if I say my bahasa Malaysia is bad. Coz it really is bad, coz it is not naturally my first language/dialect. If I wanted to write in bahasa, well... This is it. This is my bahasa writing.

ok kawan2... tok blog baru... khas k ku ngerepak hal pusak jak. kedong ku suka gilak ngeloyok hal pusak nak... kita sembang2 sitok hal pusak la. banyak juak benda2 penauk ku hal pusak tok mudahan boleh di manfaatkan sitok la. Mana sengan yang di tauk aku la... sik da la juak ku nak madah ku tauk semuaaaaa.... sapa sik suka sila berambus polah research dirikpun. almaklumlah... setelah lamak berkecimpung lem bidang pusak tok, spesis bodoh sombong tok rami. malas ku nak melayan. mun rasa sik cayak ngan ilmu penauk ku. sikda orang maksa. aku just sik suka jak bila sidak nok gago2 sik suka kelak gagau nak nguras juak lem komen2 blog ku. awal2 ku madah k. mun sik suka sila berambus, tok blog haku. sukati hakumpun nak madah apa. mun rasa nak matah hujah2 aku, sila bawak bukti. mun agik setakat omongan kosong sik payah.

Hrm... Agak negatip juak pembukaan ayat2 aku tek... Ok marilah kita mempositipkan diri piker benda2 hepi seperti pusak!





Anyway, tok gambar Yoda duak Lepod... My first litter of kittens... Not with me anymore nya duak, dah bertuan baru... Yang tinggal ngak Lyon... (Gambar debah)





Kelak ku intro pusak2 ku lain gik. Next entry ku nak nyerita hal macam ne aku pande berkecimpung secara mendalam tentang pusak... Ok sekian entry kali ini...