Sunday, August 31, 2014

Bila si Kucing menunjukkan Belang nya

Entry kali tok ku nak ngelakar hal jenis2 belang pusak. Kaler bulu pusak terbahagi kepada duak jenis. Belang or nisik. Kakya sama ada belang or nisik nya ada putih stokin ka sik. Kakya jenis2 albino gik. Pasal albino ya later post lah. Kali tok nak ngelakar hal jenis2 belang.





Gambar tok nunjok mun pusak jenis belang tok kawen ngan belang ya, kemungkinan jenis belang2 anak nya.

Mun kitak orang nangga... Ada 3 jenis belang, secara umum. Classic tabby, nok kedak batek ya (nok ya salu ku diat sidak bitismen madah pusak nya marbled. Kaktok nyerita beza nya) sigek gik belang biasa, Mackerel tabby, and last skali ticked tabby. Nok sekda pattern ya.

Ok, first subtopik. Nak nyuruh kitak orang nangga apa beza classic tabby dengan 'marbled'. Nampak serupa tapi sik sama. Nok nyuruh confuse ialah dengan baka bengal yang makin popular... Pattern marble ya sebenar nya variasi pattern yang di oleh dari pusak utan jak, bukan domestic cat (pusak jinak la, pusak inang, pusak biasa. Pusak utan ya pusak liar, wild cats)

Mula mula diat, classic tabby tok pattern nya swirly, dan biasa nya akan ada 'bulls eye' kata sidak. Swirling nya akan berpusat ke bahagian tengah perut nya. Perati ah




Photo credit



Photo credit



Photo credit





Photo credit




Photo credit



Photo credit

Perasan dah ngan 'bulls eye' ya? Then tangga pattern marble dari bengal. Sekda swirling. Random. And macam ular sawa





Photo credit





Photo credit




Photo credit





Photo credit




Photo credit


Dah nampak sik beza...? So next time kitak orang tauk... Bila nangga classic tabby, or marbled bengal. Classic tabby boleh ada kat mana2 pusak. Semua pusak. Mix apa pun siya. Marbled tok bengal jak ada. Sebab ambik coat pattern pusak utan.

Next, kedong kita belajar hal jenis2 belang. Nak madah hal mackerel tabby dan variasi nya, spotted tabby. Ya pun ku nak ngesor perbezaan spotted tabby dengan rossetted bengal. Spotted tabby tok secara genetik nya sama dengan mackerel tabby (pusak belang) beza nya hanya belang ya putus2. Bila belang nya putus2, jadi la spotted tabby. Tangga k. Nok tok mackerel tabby




Photo credit



Photo credit




Photo credit

Ok, perati kaitan antara mackerel tabby dengan spotted tabby. Tangga spotted tabby tok. Nya sebenar nya mackerel yang putus2 jak




Photo credit


Photo credit


Photo credit

Ok. Now compare ngan bengal mpun rossette




Photo credit


Photo credit

Tangga spots nya, beza nak...? Sak kitak orang tauk reti menilai bila orang madah spotted, tangga menar2. Spotted bengal ka sekadar spotted tabby?

So last skali jenis belang bagi pusak ialah ticked tabby. Ku engkah jak gambar sitok k meng complete kan picture tutorial ku hal si kucing belang




Photo credit



Photo credit



Photo credit


K. Kelak2 lain entry nyerita hal warna gik. Hal albino. Coat patterns, piebald genes dan segala yang berkaitan. Sekian cerita si kucing belang... Hehe...

- Posted using BlogPress from my iPad

2 comments:

  1. Bestt info kitak...baruk kamek tauk pasal jenis2 belang.

    Singgah juak blog kamek www.kitties-garden.blogspot.com

    *kamek kak eeta dari grup portal jualbeli pusak. *

    ReplyDelete
  2. Heheh thank you! Ok kamek follow blog kitak juak k...

    ReplyDelete