Sunday, August 31, 2014

Pusak Sunat?

Pusak pun bersunat..? Haha bagi orang sik penah nenga nang pelek. Tapi ya bahasa kiasan yang biasa sidak makey nak madah pusak ya dah di mandulkan.

Persoalan yang paling selalu keluar ialah, boleh kah nyunat pusak? Bukan haram ka nyunat pusak...? Apa hukum nyunat pusak..?

Sebelum kita kelakar hal hukum, etc, kita nangga lok sistem reproduktif pusak k. Orang kita tok selalu nya 'menampal' perasaan manusia terhadap pusak. Sebab pusak tok menatang yang penyayang bah... Bila kita main ngan daknya, jiwa kita jadi tenang... Bila kita sedeh, daknya neman kita se akan2 paham dengan kesedihan kita.

Bila berkaitan dengan pasangan hidup or persahabatan kita pun miker pusak cem kita. Yes. In terms of persahabatan nang pusak kedak manusia... Nya pande suka, nya pande bencik dengan pusak2 lain. Pusak pun ada personality, kedak manusia juak.

Yalah aku selalu nengar orang sik mok mandulkan pusak nya sebab 'sik kempang'. Like as if bila di mandulkan, kita menghalang nya dari mengawan. Ya tanggapan yang salah. Sistem reproduktif pusak sangat bergantung dengan hormon. Terutama sekali pusak betina.







Pertama sekali. Proses mengawan adalah proses yang menyakitkan bagi pusak betina. Sebab peler pusak jantan ya (sorry, sik tauk word lain mok pakey. Direct jak lah. Haha) berduri. Bila pusak jantan narit peler nya keluar, pusak betina akan sakit and sapagapa yang salu nangga pusak mating nang mesti ada nangga nya duak berbunuh lekak mating. Si betina mesti manas and gramus si jantan.














Sigek gik. Pusak betina tok sekda period, kedak asuk. Or manusia. So pusak betina yang normal, mun sik di mandulkan MESTI mengawan. Sebab dengan proses mengawan jak nya dapat berovulasi. Telur betina sik akan dapat release mun sikda mating. Ya la fungsi duri kat lele pusak jantan ya, k stimulate nya untuk berovulasi.

Mun orput nya nyebut pusak tok 'induced ovulator' tanpa proses mengawan, telur nya sik release, mun telur sik release, mungkin akan menyebabkan masalah kesihatan nok lain... Macam ovarian cancer ka cyst ka apa ka...

Sebab ya, ada kedak pusak, sik kira ruboh kedak ne pun rupa nya... Pian ndak pian kita nemu nya terpaksa buntin juak.








Mun dari segi survival, anak pusak ya sangat puah. Senang gilak nak sakit dan sik rami yang dapat survive, mun nya pusak jalanan lah. So keja pusak betina tok bila dah matang, buntin branak buntin branak buntin branak... Sampey nya mati. Kepak ka. Suka ka. Sihat ka, sakit ka. Nya terpaksa.

So berbalik kepada soal hukum tadik. Hukum memandulkan pusak adalah harus. Bermakna di bolehkan. Demi kemaslahatan ummat. Boleh cek di JAKIM or di mana2. Tanyak la mana2 ustaz yang bertauliah. Mun rasa sik mok mandulkan pusak, jaga la dan berik la makan pusak ya serta anak pinak nya. Sik boh la di tandah mengarey2 tepi jraya di lantak moto. Or bila dah banyak gilak di buang di tandah mengemis tepi jraya. Baruk jak ritok tek nemu post tok lem fb








Kesian bah. Nakpa la tauk anak pusak baruk besar tok di buang tanpa mak nya. Lebih baik mencegah daripada anak2 pusak tok di lahirkan untuk hidup merana nak...? So mun di piker2, nok ne lebih kejam..? Nandah pusak sik di mandulkan atau memandulkan pusak...?

Sigek gik alasan kemaslahatan umat ialah... Pusak2 sik bertuan, diam di bandar, boleh ngembak macam2 penyakit ngan manusia. Selain dari dirik nya mpun terseksa, manusia, nemiak kecik pun boleh berjangkit








Contoh penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti manusia. Jangkitan kulat sporo.


Pusak jantan yang sik di mandul kompom berbunuh sama dirik, mun nemu rival di territory nya. Bila berbunuh, lukak, injured. Bila ada open wound, senang dapat jangkitan kedak kulat sporo tok.

Lagik satu. Pusak jantan bila sik di mandul. Di simpan berdekatan pusak betina, tapi sik di berik mengawan, akan stress. Jadi kurus kerin, sik mok makan. Bulu dan kulit berminyak. Minyak pusak jantan tok kedak grease. Rah ekor nya especially. Bila berminyak giya mun sik di cuci bersih mudah nak dapat acne and jangkitan kulit juak. Mun breeders salu nyebut mun kat ekor is stud tail








Ya bila minyak kat ekor jantan sik cuci bersih. Shampoo pusak biasa sekpat ngilang minyak ya. Mok makey degreaser. Sik kan nak makey degreaser moto nak...? Mok carik la degreaser ne nok selamat k pusak. Ya kelak la nyerita. Nunggu post grooming lok.

Anyway, giya lah karenah nya nyimpan pusak2 mengawan. Pusak betina bila dah cukup matang akan 'in heat' (datang kenjar haha) nya akan bisin nungga pusak jantan. Pusak betina MESTI mating. Paling selamat nandah nya sik mating ialah 3 kali cycle nya datang kenjar ya. Pasal cycle heat pusak betina ya kelak lah nunggu post lain. Kelak alu sepanjang novel lalu post tok kelak.

Kesimpulan nya, pusak lebih sihat lebih kacak bila di mandulkan. Sekda karenah bisin nunggah pusak jantan, sekda masalah kemeh jantan mancar, or mun jenis sik mancar pun, kemeh nya still atleast duak kali ganda lebih lesin dari pusak sunat. Dan pusak jantan sik berminyak. Bulu lebih senang jaga. Mun rasa sekda niat nak nyuruh pusak branak, or rasa sik sanggup nak jaga semua anak nya, lebih bagus di sunat jak pusak ya. Pusak lekak sunat lebih gebu dan kuat makan. (Oi boh nak nepuk pusak sampey jadi garfield. Ya sik sihat ya)

Ok lah sekian. Kelak la kelakar pasal topik2 genetics, cycle mengawan pusak betina, nutrisi... Anak2 pusak, tips2 grooming...


P/s pusak kak sunat maseh dapat mating. Asal nya maok jak. Sekda sapa2 pun menghalang daknya mun daknya mok mating.

- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment