Saturday, August 30, 2014

Pusak tok Baka Apa?

Soalan yang paling salu di temu. Dan yang paling selalu k sumber kelayi lem group2 ialah tentang breed pusak. Masa aku mula2 lok baruk nak tauk ngan breed2 pusak... Or baka apa... Aku beli la buku cat breed. Sebab dalam ya ada macam2 gambar k ku nangga puas2.

Ada sejarah juak dan segala benda semua di tulis siya. Tapi aku sik baca. Aku tetap hanya nangga nama baka pusak ya ngan cemne rupa pusak ya... Kakya alu ngingat2 balit... Pusak kampong nok ku inang ku baka tok, nok di inang ku dolok baka tok. Sebab paling kedak.

Macam ya lah 'default' mentality orang tentang baka pusak sebenar nya. Kita merasa baka tok adalah darah keturunan. Cem... Oh, muka kau kedak cina... Ko ada darah cina nak... Ko kedak tambi, ada darah tambi nak... Kau mata biru, ko ada mix orang putih ka... (Maka k contact lens je)

Mun kita miker2 la nak... Katakan muka kita tok 100% cina (cem anak aku)



So adakah anak aku tok berbangsa cina...? Sik nak...? Ekot surat branak nak...? Ekot bapak nak...? Even if la bangsa melayu mix... Tapi still... Lem surat branak, lem IC still ngkah melayu nak. Sebab ya peraturan yang ada lem negara kita. Mun la nya pegi China. Mok sik sidak China merik kewarganegaraan ngan nya hanya semata2 muka nya kedak muka cina...? Sik tauk ujong pun tang ada2 jak nak declare dirik pun bangsa cina mintak IC dari China? Put enden sik la kedak ya nak?

Cemya juak cerita pusak. Cem manusia ada negara masing2 k register IC surat branak apa indah... Dalam dunia pusak ada organisasi. Banyak organisasi pusak terutama di 'sinun'. Tapi yang paling besar dah utama di seluruh dunia... Yang tahap antarabangsa ialah

CFA (cat fanciers association)
TICA (the international cat association)
FIFÉ (FÊdÊration Internationale FÊline)

So, baka pusak hanya valid bila pusak ya berdaftar dengan mana2 sidak tok... Ada sigek gik yang agak besar di UK and Australia; GCCF (governing council of cat fanciers)

So... Baka pusak hanya valid bila berdaftar ngan sidak tok. Bukan berdaftar ajak, keturunan nya semua berdaftar. Mun cem aku tek... Alu mejin pusak kampong ku baka Skoko... Ya reti nya sukati ku mentes jak. Kedak ku madah, oh... Muka anak ku kedak cina. Retinya anak ku bangsa cina. Nang ada giya? (Maka sah2 keluar dari perut aku)

So, mana2 pusak yang sik di tauk siney asal usul nya dan sik berdaftar. Pusak ya adalah PUSAK MIX. Sik kesah la mix persian ka, mix bengal ka, mix american curl ka, mix maine coon kaaaa....

Bercakap tentang mix tok... Tok la isu paling ku sik puas hati. Ada sesetengah breed, macam bengal, or scottish fold, or american curl... Nya ada ciri2 antap yang sekpat bulak yang nya nang ada mix dari breed ya. Or even persian nok muka flat ya. So, breeders pun akan madah la... Oh, nya tok baka american curl (telinga nang curl)




Oh nya tok bengal. (Nang spotted rossette, or marbled) dan sebagai nya. Ya nang benar la sekpat bulak, dapat di tangga bah. Dan mungkin induk nya dapat di trace, indok ne yang asal usul nya registered. Or... Cem orang kita tok senang nak berisik pusak utan nak... So memang kacak la bengal nya. Bengal tok kacuk pusak kampong n pusak utan bah asal usul nya. Anyways....


Biasa nya breeders mun berjual bila claim pusak nya baka ya baka tok, sama ada nak melaku or nge up rega best sikit. Bagi aku, nok nampak macam ya sik kesah gilak. Biar lah breeder and buyer deal suka sama suka. Sukati. Sebab claim nya nang sekpat bulak bah. Nampak antap.

Yang ku sik tahan. Mana sidak nok claim pusak nya american short hair. Tapi lansong sik kedak. Dan sekda bukti pun nya dari keturunan ya. Ataupun pusak ya maine coon. Atau siberian. Maine coon nang pusak paling popular di mesia kinek tok, lekak persian. Or mungkin dah mengatasi persian. Kakya siberian tok macam best jak bunyi nya nak...?

Masalah nya. Pusak2 nok di ngakuk maine coon atau siberian ya. Atau mix maine coon siberian ya, sekda bukti pun nya keturunan ya. Cek cek mix persian ngan pusak local. Bah, cemne? Nak ka jadi pebulak...?

Mata orang sik biasa nangga... Baka2 macam american shorthair ngan maine coon or siberian tok... Akan anggap mana2 pusak muka panjang, long hair ekor kembang, hah nyaaa lah ya.

Baka parsi / persian = mana2 pusak bulu tebal muka pendek
Baka maine coon = mana2 pusak bulu tebal muka panjang dikit. Or muka gaok kit.

Sik tauk pun siney asal usul pusak ya, sebab sekda rekod. Breeder yang berdaftar, akan mendaftarkan setiap kelahiran pusak nya baka ya. Ada salah silah keturunan nya dalam rekod (pedigree sidak gelar) dapat di trace pusak ya asal siney, sapa nenek moyang nya apa semua.

Ya sigek. Sigek gik... Standard. Pro Breeder akan membiak kan pusak berdasarkan standard organisasi yang nya berdaftar ya. So lain organisasi, lain sikit di maok daknya. Mana2 pusak yang sik menepati ciri2 standard ya sik akan di biak. Akan di kasi di rehome as pets.

Ya beza pro breeder ngan backyard breeder. Backyard breeder (BYB) tok banyak definisi nya. Ada yang hobi suka2. Sebab minat pusak. Sayang pusak. Ada yang nak molah duit, at the same time sayang pusak. Ada yang miker nak molah duit ajak. Pusak di polah cem hampas. Kittens ajak di ambik. Ku penah diat bah. Siyan diat pusak2 ya jadi kilang penghasil anak ajak. Anak2 gik kiyut di jual. Indok nang kedak nak ruboh jak rupa.

Ya sebenar nya kenak aku dolok sampey berkelayi besar tentang isu tok. Bagi aku backyard breeder yang sayang pusak ya sekda masalah. Yang masalah nya bila pusak ya jatuh ke tangan sidak yang sik sayang pusak, yang nak molah duit jak. Pusak jadi mangsa. Ya ku salu bisin madah, nak enjual pusak yang sik di mandulkan, mok diat2 sapa nengan kita enjual.

Tapi yalah. Orang kita semua mok meli pusak yang dapat di kawen and branak. Ya another story lah. Back to cerita asal, perihal baka tek. Puas dah ku explen, makey yang paling simple pun orang sekpat nak nerimak... Mun pusak ya sekda sijil dari mana2 organisasi nok di sebut ya, pusak ya adalah pusak mix. Sekda baka apa2. Pun maseh rami nanyak, hanta gambar... Pusak tok baka apa oh...?

Yalah mungkin sebab mentaliti muka cina=bangsa cina tek lah. Yalah aku miker. Maybe sidak tok sik pian nak baca explanation lem english. Ha... Tok la aku ngerepak lem bahasa kita... Sak orang kita senang paham, dan sik kenak bulak. Sebab ada ku nengar orang beli pusak mix rega rm5k. Sebab breeder ya 'claim' pusak ya baka maine coon. Dah la sekda bukti sijil. Rupa nya sikit pun sik kedak...
Nang antap kenak bulak. Pusak mix standard rega rm600-700 jak. Kinek tok rami yang jual murah gik dari rega ya...

Yalah isu yang nak ku ketengahkan, mun rasa nak meli pusak rega riban2 ya... Research. Gugel kan ada. Gugel la gambar2 pusak ya cemne sebenar nya rupa nya. Kakya, mintak sijil nya. Tanyak. Tangga. Join international cat show. Mun sik join pun, gi la nangga. Belajar. Kelakar. Tanyak. Boh main hentam jak. Ujong2 kenak bulak leh sidak yang sik bertanggungjawab.

Ku rasa setakat tok jak la isu entry tok, pasal detail tentang breed la cerita lain hari lah...


- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment