Friday, September 5, 2014

Makanan pusak (part 2)

Nasik
In case yang tertanyak2, tentang nasik. kenak aku merik pusak kampong ku makan nasik, ok je. Mo satu, mun pusak kampong, genetics daknya biasa nya lebih bagus. Maknanya tahap kesihatan lebih bagus. Lebih tahan lasak. Immunity lebih kuat. Mo duak, mun pusak kampong ya sik berkandang, idup lepas bebas, makna nya nya bebas memburu apa2 jak. Daknya bebas nak nangkap belalang, lepeh, cengkerik, burung, tikus. Sik kita tauk apa di makan daknya. Nasik ngan ikan rebus kita ya k nya suka2 snack k nya desert jak kali. Haha.

Ikan
Post pertama hal makanan aku tekan kan makan mantak. Ikan. No no. Mok di masak. Mun dpt masak sampey hanco arum bulak tek. Tulang masak jangan di berik. Pusak suka. Tapi sekadar snack or makanan tambahan boleh. Sekali sekala, sekali seminggu, as treats... Boleh. Bukan makanan ruji.

Ikan mantak mengandungi thiaminase, enzyme yang memusnahkan thiamine (sejenis vitamin b lem badan pusak). Enzyme tok akan hilang bila di masak. Tapi nutrien lain yang berguna pun akan hilang juak, selain thiaminase. Mun rasa kempang nak merik pusak makan sushi, berik salmon. Salmon sekda thiaminase. Tuna ada, sardine ada. Mun mantak la.

Bila dagin di masak, banyak nutrien penting yang di perlukan oleh pusak ilang. Sebab ya aku sik rekemen merik manok rebus or dagin rebus. Raw is best. Sebab ya pengilang makanan pusak akan nambah supplement. Mana sapa nok molah makanan sendirik k pusak, merebus ikan apa indah ya, pastikan pusak ya lepas bebas untuk berburu. Mudahan nya rajin carik makan k melengkapi nutrisi nya.

pusak bukan lembu
Pusak secara semulajadi adalah pemburu. Hunter jarang dpt makan. Kerana lebih selalu gagal dari berjaya nangkap buruan nya. So perut kosong dan lapar ya sebenar nya bermanfaat untuk pusak. Perut kosong memberi rehat ngan sistem pencernaan nya supaya dpt beroperasi secara optimum. Pusak bukan grazing animals kedak lembu, renab, manok... Nok sentiasa makan. Sistem pencernaan nya sik di polah untuk sentiasa makan. Thats why in previous post aku madah pusak ku makan sekali sehari jak. Tapi ngabis sekilo dagin (5 ekok) skali makan.

Nandah barang makan pusak esp kibbles (makanan kering) berlengey sehari2 akan menyebabkan pusak ya jadi cerewet makan. Sebab deria hidu nya tajam. Sehari2 nya encium bau makanan nya, jeluak. Jadi sik brapa selera nak makan. Ujong2 bertukar2 brand. So lebih bagus simpan makanan nya. Berik time makan jak. Sekali ka duak kali sehari ka. Selebih nya simpan. Again, aku saran kan, lebih bagus berik makan wet food ajak, mun sik sanggup merik makan raw. Demi mengelakkan masalah kemeh di kemudian hari.

Sekian pendek jak. Mun ada teringat point2 lain gik ku nulis agik.

P/s vet sik terlatih tentang makanan dan nutrisi pusak. Esp vet negeri kita tok, daknya lebih ke training farm animals mpun, dan seperti doktor manusia, latihan dan training daknya lebih menjurus ke arah men diagnose penyakit, surgery, ubat ubatan etc. dan bila daknya graduate, pengilang2 makanan pusak akan approach daknya untuk rekemen produk daknya. So begitu lah, mun sik cayak, sila buat siasatan lanjut dirik pun.

- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment