Friday, September 5, 2014

Makanan Pusak

Makanan pusak yang terbaik ialah fresh prey. Paling optimum nilai nutrisi yang coba di ikut oleh pengeluar makanan makanan pusak ialah nutrisi yang komponen nya sama ngan tikus! So mun pusak mok makan tikus (tikus bebas penyakit) ya lah makanan yang paling complete untuk pusak.





Pusak tok, orang putih madah obligate carnivore. Perkataan obligate selalu di pakey lem biology dengan maksud 'by necessity' maksud nya nang keperluan asas la. Mun sekda ya sekpat idup arum bulak tek. Tapi nang menar la. Mun sekda keperluan asas ya, nya sik la kinek2 mati, tapi cepat sakit dan pendek umor lah. Carnivore tok maksud nya pemakan dagin, mun ada maseh rasa sik ingat la maksud nya. So obligate carnivore reti nya menatang ya MESTI makan dagin haiwan lain.





Sigek gik, obligate carnivore tok bukan setakat mesti makan dagin ajak, sistem pencernaan nya nang di design untuk mencernakan dagin ajak. Sistem badan pusak (segala keluarga pusak termasok dak rimo dak singa) sik dapat menghasilkan atau mendapatkan asid amino penting untuk badan daknya sebab sistem ya dah di design leh sang Pencipta untuk bergantung dengan asid amino yang di peroleh dari makanan nya, dagin binatang lain. Usus nya antara usus yang paling pendek berbanding panjang badan nya supaya mengurangkan pembiakan bakteria dari makan daging mentah (semulajadi nya pusak sik la pandey masak binatang nok di tangkap nya nak?)

Pusak mpun badan mendapatkan tenaga dari protein. Bukan dari karbohidrat. Sistem pencernaan badan nya sik dapat nak menukarkan karbohidrat kepada tenaga, jadi kebanyakan pusak yang makan nasik, roti, kentang dan sebagai nya ya, hanya sekadar nak mengenyangkan perut jak. Badan nya sik dapat makey. Lagik satu, bila terlalu banyak karbohidrat dalam diet daknya, jangka masa panjang pusak ya kemungkinan boleh kenak diabetis. Yep. Pusak pun ada kencing manis hokeyyyy...

Mun kita membandingkan antara pusak yang makan makanan semulajadi nya ajak, daging mantak (yang fresh la. Boh la merik pusak makan dagin buntuk o... Kempang ati... Pusak makan fresh killed animals bah) dengan pusak yang makan banyak bercampor dengan sumber tumbuhan seperti gandum, jagung, kentang, sayur dan sebagai nya, taik pusak yang makan dagin ajak ya sangat sedikit. Dan kerin. Dan sekda bau. Siyes. Mun sik cayak lak dtg ngabas umah aku k... Sekda bau pusak. Haha... (Tunggu ku pindah rumah baru lok, umah ku gik rebak anyut nak pindah tok)

jadi sebenar nya, pusak tok mun di jaga secara semulajadi, secara semulajadi nya sik berbau. Kemeh sik berbau gilak, taik kerin dan sik berbau juak. Pusak kinek tok jak yang dah biasa makan kibbles (makanan kering) yang berak kemeh berbau. Berbau sebab kibbles kebanyakan nya mengandungi grains or cornmeal, yang berasaskan tumbuhan, jadi pusak sik dapat cerna dengan betul, jadi najis nya pun berbau.





Tok pusak ku nama smokey (dah arwah dah huhu... Ninggal umor 12 tahun) born 2001. Mula dolok pusak kazen ku, kakya nya berik aku. Mula2 dolok aku pun berik pusak makan kibbles. Kita tok ekot jak nasihat doktor, nasihat pet shop bah. Masa ya aku sik tauk gilak hal pemakanan pusak. Dari sejak ku kenal ngan nya, sampey nya jadi pusak aku, taik nya tok nang pesen taik encer. Dah la sik pandey ngambus taik k pasir. So nang berbau la... Lain gik lalat... Ya la nya malar berkelayi ngan pusak ku sekok gik nok nama Nyenc (2003-2014)



Nya duak tok nang nak halah2 berbunoh. Nyenc pembersih, penggelik. Mun litterbox kotor sak biar nya nahan kemeh nya. So nya fed up ngan smokey sik pandey nimbus taik. Dah la taik encer berbau. Mok ndak maok, nya yang tukang timbus. Nendak nya bencik gilak.

Sampey umor si smokey tok 5 tahun lebeh, taik normal nya nang taik encer berbau. So bila aku nak start breeding maine coon... Sebelum aku meli indok gik, aku transition pusak ku start makan dagin mantak. Susah mula2, sebab sidak tok semua dah adult, dah biasa makan kibbles. Tapi sangat berbaloi sebab taik smokey jadi taik normal dalam seminggu duak start makan dagin mantak jak. Sama ngan taik sidak lain... Kerin, sik bau. Aku nang amazed abis. Taik sidak lain pun lebih kerin dari biasa. Taik sik kambus belengey pun. Sik bau. Mana sapa penah ngabas pusak aku tauk la bila aku madah sekda bau ya, nang sekda bau. Bukan nya bau sikit kakya dpt di tolerate. Mana sapa sik penah nangga nang sekpat mejin. Mun menar2 mok cium bau nya mok gi ngkah muka dekat2 lem litterbox lah cium menar2. Hahahaha... Mun cemya ada kali bau nya. Ku sik tauk, ku sik penah coba. Hahahah...

Dolok aku pesen main polah sendirik makanan pusak ku. Bertimbang, ber resipi... Berkisar... Campo vitamin and supplement... Aku siap berjual gik masa ya. Kotan ku nak ngeshare betapa bagus nya pusak makan dagin mantak. Lelah molah. Rega murah. Pi lepas ya ku buntin, ku sik kongang nak berjual gik, molah k pusak dirik jak. Maklum la pusak ku rami masa ya... Sekejap jak daknya ngabis mun aku molah duak batch.





Pengisar, kisar skali ngan tulang... Sukat ekot weight, ratio 80% isik, 10% tulang, 10% hati.





Salmon oil, vit b-50, vit E-400IU, taurine... Dagin di kisar permukaan terdedah lebih luas, jadi lebih banyak kandungan taurine yang akan teroksida (kata simple nya, ilang) dan bila di freeze, lagik la banyak taurine ilang. So kenak tambah taurine. Just to make sure daknya dpt cukup taurine.





Aku salu molah banyak tok. Ku dah sik ingat masa ya pusak ku makan ngak brapa hari stock banyak tok...




Yang ku ada nulis lem fb ku reya, tok stock 2 minggu jak. Dolok ku jual sekontena tok rm5. Dapat makan 4 ekok pusak sekontena. Agak laku juak la masa ya, sebab murah nya aku jual! Dah la lelah molah nya! Haha... Nama la sik pande bisnes.

Nowadays aku berik pusak ku makan ekot model 'frankenprey' iaitu, merik makan manok (or mana2 dagin, puyuh ka beef ka rabbit ka itit ka) kerat2 jak. Ratio 80% isik, 10% tulang 5% hati 5% organ dalaman lain (cem otak or usus). Organ dalaman lain ku jarang juak merik sebab sekda nemu. Kerat sengan kecik2 nyaman daknya makan. Mun agik tulang rusok manok ya nyaman jak daknya ngempak. Mun maine coon aku tulang drumstick ya di bantey nya. Sigek bagus bila daknya ngempak tulang, ialah menguatkan rahang daknya.

Bila daknya nginyak dagin yang berkerat ajak (bukan di kisar hanco cem wet food) proses menginyak and memotong dagin dengan gigi ya membersihkan gigi daknya. So sik payah hantar dental. Tapi mana2 pusak nok lamak2 tok tek makan kibbles, nang mok hanta dental cuci bersih dolok. Baruk la proses nginyak dagin ya dpt menten kebersihan gigi daknya. (Dental mahal woooo... Dolok ku hantar 4 ekok pusak ku cuci gigi daknya dekat nak rm400 vet bill nya)

Tulang mesti di berik mantak. Sumber kalsium. Mun masak, tulang ya keras. Boleh splinter. Terarok. Bahaya. Never ever ever merik pusak makan tulang masak. Bahaya.

Manok dagin harus fresh, human grade. Nok mana dagin manok k makan kita ya. Boleh di freeze. (Aku nang ada sigek freezer k nyimpan k makan sidak tok) mun nak melembut nya, ngkah lem petiais bermalam. Jangan ngkah kat luar. Mun nak melembut main ngkah kat luar, lebih banyak bakteria membiak. Sebab suhu bilik tok lebih panas. Mungkin di bahagian luar dah lembut, dalam maseh bekuk, so bahagian luar ya dah banyak bakteria membiak. Mun manok or dagin k masak lain cerita. Nya di masak. Tok sebab kita nak berik mantak2, jadi mok jaga.

Pusak maseh boleh handle bateria pada dagin mantak lebih gik dari manusia. Mun level manusia dah keracunan, pusak maseh ok gik. Mun pusak ya sihat lah. Apa2 pun tetap mok jaga sebanyak yang dapat. Sebab bukan 'fresh kill' bah.

Paling bagus mun kita dapat merik pusak makan makey 'prey model'. Merik pusak makan kedak kita merik makan ular (ne ada ular makan kibbles nak?) or merik makan burung antu. Or menaul, or eagle. Mun kita inang ular, burung antu, eagle... Mok nak mok terpaksa juak kita breed tikus k makan daknya. Unless kita orang kaya, merik nok beli jak (brapa rega tikus sekok? Hahah) mun di negeri orput tek muak juak nang ada supplier jual murah 50sen sekok... Pusak pun boleh di berik makan kedak tok. Malah tok adalah option yang paling sihat. Tikus, anak manok... Asalkan binatang ya sihat, makan sihat dan bebas penyakit.

Persoalan nya, nak berik 'pre-killed' ka... Or berik idup? Ya jak penghalang kepada niat ku nak merik pusak ku makan kedak tok. Aku tok sik kempang. Nak munoh sik kempang, (kan method paling senang nak munoh tikus main lemas nak) ada sigek gik cara yang paling 'humane' makey CO2. Ngkah lem kontena, pasang gas CO2, slowly, sampey daknya tido. Mun laju gilak, sekda beza ngan main lemas. Tok selow2 yang daknya sik berasa sampey daknya ngantok. Bila daknya tido baruk increase sampey daknya mati. Mok make sure daknya menar2 mati la. Method tok jak aku paling kempang nak molah. Tapi ku sik pandey. Until then lah. Nak merik nya idup2 ngan pusak agik la sik kempang. Bukan tak org sik tauk pusak bermain kedak ne... Lain gik takut daknya lepas. Pisan ajak bercarik lem rumah mun lepas ya. Pusak tok mun di berik nok dah mati pun maseh di lambung2 daknya. Dekdek nok gik idup. Siyan... Huhu.

Ok. Aku cem rasa melelat jak. Anyway, pusak biasa nya akan makan semua bahagian badan prey nya mun prey ya kecik. Cem tikus, anak manok... Daknya makan semua. Palak, kaki, sayap, usus. Sebab ya ada article menyarankan pusak ada memerlukan karbohidrat juak. Tapi sebenar nya amount nya terlalu sikit hingga boleh di singkirkan. Sumber karbohidrat yang di makan sidaknya hanya lah kandungan perut haiwan nok di makan daknya, ya pun dah separuh cerna oleh haiwan ya. (Haiwan tersebut lebih equipped untuk mencernakan karbohidrat atau sayur atau mana2 makanan berasaskan tumbuhan)

Mun haiwan yang lebih besar, cem manok dewasa, burung acang, renab... Biasa nya daknya sik makan bahagian perut dan usus. Di tinggal daknya. Depends ngan citarasa pusak ya gik la. Tapi kebiasaan nya macam ya.

Sik tauk la mungkin kitak orang rasa artikel aku tok terlalu jauh terkeluar dari jangkaan. Tapi sedar la wahai pecinta-pecinta dan pemilik-pemilik kucing... Pusak kitak orang ya sama keloarga ngan singa duak rimo. Bau2 bacang ok. Memang jinak manjak dari luaran. Dalaman nya tetap carnivore. Berikan lah yang terbaik sesuai dengan fitrah daknya. Sik kira la muka nya penyek ne sekali pun. Perut usus nya sama sistem... Gigi nya tetap bertaring. Kuku nya tetap tajam mun si di ketep (dah sekda idea la aku tok)

Lagik satu. Brapa kali sehari makan? Pusak ku makan sekali sehari. 5 ekok maine coon (sidak maine coon tok bongan, sidak tok main berat 5kg ke atas) makan dalam lebih kurang sekilo dagin sehari. So dapat bayangkan ongkos makan daknya la. Tapi aku sanggup, demi kebaikan daknya. Kelebihan nya jarang sakit (alhamdulillah) dan sik payah hanta dental cleaning (pisan ku nak hanta pusak ku dental cleaning).

Mun agik sekok duak ekok gik ok, sik berasa gilak. Mun dah masok 4 ekok ke atas ya mula berasa juak poket angus. Tapi long term murah senar nya. Pusak makan kibbles selalu bermasalah sakit kemeh bila umor menjangkau 2 tahun ke atas.

Pusak jarang minum. Daknya jarang perlu minum banyak aek, sebab daknya mendapatkan fluid dari makanan daknya. Lelah bah pusak nak minum aek. Perati tak org pusak minum aek. Brapa banyak jak dpt masok mun main jilat2 giya jak. Krem lidah. Mun pusak ya kuat minum aek, ada la something wrong ya. Salah satu petanda sakit kemeh (UTI, UTF dan sebagai nya) pusak dah start pande kemeh ngarey... Kuat kemeh... Nak halah2 kemeh. Dah bermasalah lah ya.

Daknya makan dagin, darah. Siya daknya ngoleh fluid most of the time. Mun mana sapa sik sanggup nak merik raw... Atleast berik wet food ajak, still a better option dari merik kibbles. Kibbles campo aek adalah makanan yang paling terok. Sebab permukaan kibbles ya ntah bila di manufacture, bacteria ada siya. Bila lem keadaan kering mungkin gik ok. Tapi bila di rendam ngan aek... Nya akan jadi bacterial soup.

So sekian jak dolok kali tok. Makseh la mun tak orang dapat maca sampey sengan tok. Aku tok mun soh ngerepak hal pusak alu berjela2. Kelak gik la miker topik2 nak di tulis. Aku tok nulis2 ajak, kelak ku nyusun kategori k rujukan... Setakat tok baruk jak 5 entry. Semoga ku mampu menulis article yang bermanfaat gik kelak...


- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment